Naujienos

2019-06-13

Karštis – išbandymas ir elektros perdavimo linijoms

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ įspėja, kad kaitinant rekordiniams karščiams išbandymas tenka ir elektros perdavimo oro linijoms.
Ilgesnį laiką vyraujant aukštai oro temperatūrai laiduose esantis metalas plečiasi, todėl patys aukštos įtampos laidai tįsta ir artėja prie žemės. „Litgrid“ specialistai užtikrina, jog linijos yra suprojektuotos atsižvelgiant į šį reiškinį. „Linijose laidų atstumas iki žemės ar vandens paviršiaus  yra suprojektuoti ir laidai įrengti taip, kad net ir esant aukštesnei nei 30 laipsnių temperatūrai ir laidams artėjant prie žemės, saugūs atstumai nepažeidžiami, o elektra patikimai perduodama vartotojams,“ – sako Infrastruktūros priežiūros centro vadovas Valdas Bancevičius.
Tvyrant karščiams „Litgrid“ Infrastruktūros priežiūros centras skiria daugiau dėmesio aukštos įtampos linijų priežiūrai. Situacija atidžiau stebima ir tose vietose, kur tokie laidai driekiasi virš kelių, specialistai yra pasirengę imtims priemonių, jei būtų pasiektos kritinės ribos.
Visgi darbus su specialia technika atliekantys statybininkai, kelininkai, žemdirbiai ar miško kirtėjai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad esant tokiam karštam orui, perdavimo linijos tįsta, atstumai nuo jų iki žemės paviršiaus mažėja, tad darbų saugai ir leistinų atstumų laikymuisi reikėtų skirti padidintą dėmesį.
Minėtu atveju, pastebėjus, kad perdavimo linijos laidas itin nutįso ir pernelyg priartėjo prie kokio nors apsaugos zonoje esančio objekto – žemės paviršiaus, medžio, krūmo, pastato – raginame  laikytis atokiau ir apie tai perdavimo sistemos operatoriui „Litgrid“ arba trumpuoju pagalbos numeriu 112.
Primename, saugus atstumas iki aukštos įtampos laidų – 2,5 m. Po aukštos įtampos elektros linijomis negalima važiuoti aukštesne nei 4,5 m transporto priemone ar technika, taip pat apsaugos zonose draudžiama pilti iškastą gruntą bei sandėliuoti lengvai užsidegančias medžiagas – šieną, medieną, trąšas ar kt.
Žvejai, meškeriojantys vandens telkiniuose, virš kurių driekiasi aukštos įtampos linijos, taip pat turėtų atkreipti dėmesį: saugus atstumas nuo šių laidų žvejojant vandens telkinyje – 100 m.
Apsaugos zonos:  110 kV įtampos linijų – po 20 metrų į abi puses, 330 kV – po 30 metrų į abi puses, 400 kV – po 40 metrų į abi puses nuo linijos kraštinių laidų.