Naujienos

2019-05-29

Įsigalioja svarbi prisijungimo prie Europos elektros tinklų sutartis

Gegužės 29 d. Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijos ENTSO-E kontinentinės Europos regioninė grupė pranešė, kad Lenkijos, trijų Baltijos šalių ir palaikančių šalių elektros perdavimo operatoriai pasirašė prisijungimo sutartį ir technines prisijungimo sąlygas, kurias įgyvendinus Lietuva, Latvija ir Estija taps Europos elektros tinklo dalimi.
 
Tai svarbiausi dokumentai Baltijos šalių sinchronizacijos su žemynine Europa įgyvendinimo procese.
 
„Per itin trumpą laiką mums pavyko sinchronizacijos projektą pastatyti ant bėgių ir dabar traukinys, kuris sujungs Baltijos šalių elektros tikslus su patikima ir modernia Europos elektros energetikos sistema, įsibėgėja. Bendromis pastangomis, atkakliu ir atsakingu darbu pasiekėme projekto negrįžtamumo etapą ir dabar visos pastangos turi būti sutelktos iki 2025 m. įgyvendinti konkrečius techninius darbams, kurių sąrašas dabar jau baigtinis”, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.  
 
Prisijungimo sutartis apibrėžia šalių teises ir pareigas užtikrinant, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatoriai atitiks keliamus reikalavimus ir prisiimtus įsipareigojimus.
 
Sutartis bus įgyvendinama pagal prisijungimo sąlygų katalogą. Tai 409 punktų techninių ir praktinių veiklos standartų bei rodiklių sąvadas, kuriuos įgyvendinus Lietuva, Latvija ir Estija prisijungs ir dirbs vienu dažniu su žemyninės Europos elektros tinklais. Šiuo metu Lietuvos elektros energetikos sistema atitinka apie 40 proc. (169) iš prisijungimo priemonių kataloge nurodytų priemonių. Situacija Latvijoje ir Estijoje labai panaši.
 
„Itin vertiname visų mūsų partnerių Europoje, Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje solidarumą, profesionalų ir dalykišką bendradarbiavimą kuriant trijų Baltijos šalių energetikos ateitį Europoje. Pasirašytą dokumentą suprantame, kaip savo įsipareigojimą atlikti sutartus darbus laiku ir taupiai. Tai kryptingai darome jau dabar, esame atlikę daug darbų ir partnerių iš ENTSO-E esame vertinami kaip patikimi ir profesionalūs partneriai, verti šio pasitikėjimo,“ – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
 
Priemonių kataloge yra įvardintos kiekvienos iš trijų Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos darbui svarbūs rodikliai ir priemonės. Jos susijusios su dažnio valdymu, veiklos planavimu ir atskaitomybe bei patikimumu perdavimo tinklo veikimu. Daug dėmesio skiriama specialistų mokymui ir pasirengimui dirbti kartu naujomis sąlygomis.
 
Sutarta, kad pirmajame darbų etape, kuris užtruks iki 2021, bus atnaujinti ir sustiprinti visų trijų Baltijos šalių vidaus elektros perdavimo tinklai. Tam jau yra skirtas maksimalus Europos Sąjungos finansavimas.
 
Lygiagrečiai vyksiančiame antrajame darbų etape keliamas tikslas užbaigti pirmąjį elektros perdavimo jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ pajėgumo didinimo etapą, sistemos operatoriams proporcingai pasidalijus inercijos reikalavimą, pastatyti sinchroninius kompensatorius Baltijos šalyse bei suderinus su ENTSO-E, atlikti bendrą darbo „salos“ režimu bandymą.
 
Baigiamajame darbų etape keliamas tikslas iki 2025 m. užbaigti jūrinės jungties „Harmony Link“ statybą ir įgyvendinti likusias prisijungimo sąlygų kataloge numatytas priemones.
 
Siekdamos užtikrinti savo šalių energetinį saugumą  Lietuva, Latvija, Estija sutarė iki 2025 m. sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Trys šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede.