Naujienos

2019-08-30

Elektros perdavimo patikimumui Vilniaus regione - galingiausias Lietuvoje autotransformatorius

Lietuvos elektros energijos perdavimo operatorius „Litgrid“ Vilniaus transformatorių pastotėje (TP) įjungė ir pradėjo eksploatuoti naują 300 MVA (megavoltamperų) galios autotransformatorių.
Tai galingiausias Lietuvos perdavimo tinklo pastotėse veikiantis įrenginys.
Šis beveik 300 tonų sveriantis sudėtingas inžinerinis įrenginys yra skirtas užtikrinti patikimą reikalingos galios perdavimą Vilniaus regiono gyventojams ir verslui.
 „Augant šalies ekonomikai, tiek versle, tiek ir namų ūkiuose energijos paklausa Vilniaus regione per pastaruosius dešimt metų kasmet didėja. Pagal „Litgrid“ specialistų prognozes, ši tendencija tęsis, todėl augant apkrovai didesnės galios autotransformatorius užtikrins elektros perdavimo patikimumą,“ - sako Daivis Virbickas, perdavimo sistemos operatoriaus generalinis direktorius.
 Naujų didesnės galios autotransformatorių įrengimas yra svarbus ruošiantis Lietuvos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, kur pirmajame darbų etape daugiausia dėmesio skiriama šalies perdavimo tinklo atnaujinimui bei patikimumo didinimui.
Naujasis galingas įrenginys pakeitė iki šiol  Vilniaus TP veikusį 175 MVA galios autotransformatorių.
 Naujojo Vilniaus pastotėje įrengto autotransformatoriaus aukštis siekia 8 m, plotis – 6,1 m, ilgis 12 m. Įrenginys sveria 288 t. Jo kelionė iš Klaipėdos jūsų uosto truko savaitę, o gabenimui buvo reikalinga palyda, suderintas maršrutas ir ypatingas atsargumas – nepaisant didelių gabaritų ir svorio, įrenginys yra itin jautrus ir žymesnis krestelėjimas gali jam pakenkti.
 Šiuo metu jau pradėtas montuoti antrasis 300 MVA galingumo įrenginys Vilniaus TP. Jo įjungimas planuojamas spalį.
 Darbai atliekami vykdant projektą „330/110/10 kV Vilniaus TP ir Alytaus TP galių didinimas“. Projekto suma - 6,3 mln. Eur.
 Iki šiol Vilniaus pastotėje veikę 175 MVA galios autotransformatoriai buvo pergabenti į Alytaus pastotę. Tuo metu pakeisti buvę šios pastotės įrenginiai bus panaudoti rekonstruojant Jurbarko bei Utenos transformatorių pastotes.
 Paskutinįsyk nauji įrenginiai buvo įjungti eksploatacijai 2014 m. Klaipėdos pastotėje, taip rengiantis tarpsisteminės jungties „NordBalt“ įjungimui ir stiprinant Vakarų Lietuvos elektros mazgą, bei Alytuje.
 
Autotransformatoriaus gabenimo video: https://youtu.be/PXCogkFXO60