Naujienos

2016-05-11

2016 m. pirmąjį ketvirtį elektros vartojimas šoko 6 proc. aukštyn

Pirmąjį šių metų ketvirtį bendras Lietuvos elektros energijos poreikis buvo 3,2 TWh, 6 proc. didesnis nei pernai tuo pačiu metu. Daugiau elektros naudojo visi vartotojai, o didžiausias augimas, siekęs 7 proc., užfiksuotas paslaugų sektoriuje. 
Penktadalis suvartotos elektros buvo pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių, o du trečdaliai suvartotos elektros – importuota. Lietuva importavo 43 proc. elektros iš Latvijos ir Estijos, 18 proc. – iš Švedijos, 5 proc. – iš Lenkijos, o likusią dalį – iš trečiųjų šalių. 
 
„Žiemos pabaigoje pradėjusi veikti „NordBalt“ jungtis atvėrė kelią į naują ir energijos resursais turtingą Švedijos rinką, tuo vartotojai ir naudojasi. Vietos gamintojus pradeda išstumti konkurentai iš Skandinavijos šalių – pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos elektrinės pagamino 6 proc. mažiau elektros nei pernai. Metų eigoje ši tendencija stiprės, nes jau dabar gamybos planus linkę permąstyti ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių gamintojai“, – sakė Daivis Virbickas, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.
 
Pirmąjį šių metų ketvirtį elektros gamyba iš atsinaujinančių išteklių augo 13 proc. Tam daugiausia įtakos turėjo 2015 m. pabaigoje pradėję veikti nauji vėjo parkai. Šiuo metu įrengtoji vėjo elektrinių galia siekia 438 MW. Per pirmąjį šių metų ketvirtį vėjo elektrinės pagamino 23 proc., o Kauno hidroelektrinė – 22 proc. daugiau elektros. 
 
Lietuvos Vyriausybei panaikinus viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kvotas šiluminėms elektrinėms, Vilniaus elektrinė negamino, o Kauno šiluminė elektrinė pagamino per pusę mažiau elektros nei pernai. Iš viso šiluminių elektrinių gamyba pirmąjį šių metų ketvirtį mažėjo 28 proc. 
 
„Pirmąjį šių metų ketvirtį nesubsidijuojami Lietuvos gamintojai kiekvieną sykį stengėsi išnaudoti progą, kai elektros sistemoje sumažėdavo elektros pasiūla arba kaimyninių šalių rinkose formuodavosi aukšta kaina“, – sakė D. Virbickas. 
 
Vasario viduryje pradėjus veikti „NordBalt“ jungčiai, elektros kaina didmeninėje rinkoje smuko dešimtadaliu. Vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos prekybos zonoje šių metų pirmąjį ketvirtį buvo 36,9 EUR/MWh, t. y. 1 proc. mažesnė nei pernai. Tai yra žemiausia vidutinė pirmojo ketvirčio kaina elektros rinkoje nuo „Nord Pool“ biržos veikimo Lietuvoje pradžios.