Naujienos

2013-03-28

2012 m. „Litgrid“ pasiekė geriausius rezultatus per visą įmonės veiklos laiką

„Litgrid“ grupės pajamos 2012 metais buvo 508,4 mln. litų, o pelnas iki apmokestinimo – 31 mln. litų. Elektros perdavimo sistemos operatoriaus svarbiausi pagrindinės veiklos – energijos persiuntimo patikimumo – rodikliai prilygsta Europos elektros perdavimo įmonių geriausiems rezultatams.
 
„Svarbiausi „Litgrid“ tikslai – patikimas elektros perdavimas ir strateginių projektų įgyvendinimas. Dirbant tokius atsakingus ir visai šaliai svarbius darbus, ypač svarbu darbuotojų komandos profesionalumas, atsakomybė ir pasišventimas tikslui. Pernai dirbome efektyviau ir veržliau, todėl metus baigėme pelningai, o strateginiuose elektros projektuose per metus pasistūmėjome tiek, kad šiais metais jau pradedame jų įgyvendinimą“, – sakė „Litgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys.
 
2012 m. toliau vyko tarptautinių elektros jungčių „LitPol Link“ ir „NordBalt“ planavimo darbai, pabaigtos mokėti kompensacijos pagal servituto nustatymo sutartis žemės sklypų savininkams, kurių nuosavybė patenka į elektros jungčių tiesimo trasas. Švedijoje pagaminta daugiau kaip 100 km „NordBalt“ jūrinio kabelio, tarptautinio konkurso būdu atrinktas svarbiausio „LitPol Link“ jungties įrenginio – nuolatinės srovės intarpo – gamybos ir įrengimo rangovas.
 
„Siekdami kuo išsamiau pristatyti vykdomus ir planuojamus projektus gyventojams, praėjusiais metais surengėme daugiau kaip pusšimtį susitikimų su bendruomenėmis. Mums svarbu, kad visai šaliai svarbūs projektai, kuriuos įgyvendiname, būtų suprantami ir priimtini žmonėms, kurių kaimynystėje drieksis naujos elektros perdavimo linijos“, – sako V. Poderys. Gyventojams buvo teikiama informacija apie vykdomų infrastruktūros projektų eigą, elektromagnetinius laukus, jų poveikį, pristatytas Lietuvos elektros perdavimo tinklo plėtros planas, rengti vieši seminarai apie elektros rinkos plėtrą Lietuvoje ir regione.
 
Įgyvendinant Baltijos energijos rinkų sujungimo planą (BEMIP) 2012 m. birželio mėnesį įsteigta Šiaurės šalių elektros biržos „Nord Pool Spot“ Lietuvos prekybos zona. Pirmojo veiklos pusmečio rezultatas pademonstravo pokyčius elektros importo struktūroje, – vis daugiau elektros importuojama iš Estijos ir Šiaurės Europos valstybių.
 
Pernai LR Vyriausybė nutarimu įgaliojo „Litgrid“ įgyvendinti Lietuvos elektros energetikos sistemos sujungimo su kontinentinės Europos elektros tinklais planą. Įgyvendinant šį strateginį projektą „Litgrid“ kartu su Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemų operatoriais rengia Baltijos valstybių energetinių sistemų sujungimo su kontinentinės Europos tinklais techninių sąlygų ir galimybių studiją, kurios rezultatai bus pristatyti 2013 m. pabaigoje.
 
„Litgrid“ tęsia Jaunųjų specialistų programą. Bendradarbiaujant su universitetais atrenkami gabiausi studijas baigiantys jaunuoliai kviečiami pradėti savo karjerą centrinėje šalies elektros energetikos įmonėje. „Jauni žmonės ne tik turi galimybę perimti geriausių energetikos specialistų patirtį, bet ir ruoštis valdyti šalies elektros energetikos sistemą, kuri po 2015 – ųjų bus geriausiai sujungta sistema su kitomis Europos elektros sistemomis. Tai iššūkis, kuriam jau dabar ruošiamės ”, – sakė V. Poderys.
 
Pagrindiniai „Litgrid“ grupės veiklos rodikliai 2012 m. 2011 m.
Pajamos 508,4 mln. Lt 434,8 mln.
Pelnas iki apmokestinimo 31 mln. Lt -19,7 mln.
EBITDA marža 30,5 proc. 25,6 proc.
Investicijos 140,3 mln. Lt 159,9 mln. Lt
Vidutinė nuosavo kapitalo grąža 1,6 proc. -0,9 proc.
Vidutinė turto grąža 1 proc. -0,7 proc.
Elektros persiuntimo patikimumo rodiklis END (dėl sistemoje įvykusių atsijungimų neperduotos elektros energijos kiekis) 7,36 MWh 7,55 MWh
 
„Litgrid“ grupės pajamos 2012 m. išaugo 16,9 proc. iki 508,4 mln. litų. EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) siekė 30,5 proc. – 155,3 mln. litų.
 
Grupės investicijos per metus buvo 140,3 mln. litų. Daugiausia – 69 proc. – investuota į perdavimo tinklo rekonstrukciją ir plėtrą, 31 proc. – į strateginių projektų įgyvendinimą.

„Litgrid“ grupės turto grąža išaugo nuo -0,7 iki 1 proc., nuosavo kapitalo grąža augo nuo -0,9 iki 1,6 procento.
 
„Litgrid“ aukštos įtampos elektros perdavimo tinklais šalies poreikiams 2012 m. perdavė 9 239 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Tai sudarė 43,2 proc. „Litgrid“ grupės pajamų.
 
„Litgrid“ grupę sudaro Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, Lietuvos energijos išteklių birža „Baltpool“ ir elektros įrenginių techninę priežiūrą atliekanti bendrovė „Tetas“.
 
Daugiau informacijos apie metinius „Litgrid“ grupės rezultatus rasite čia.