Elektros rinka

Litgrid > Elektros rinka > Studijos > Elektros poreikio valdymo potencialo studija

Elektros poreikio valdymo potencialo studija

Elektros poreikio valdymo potencialo
 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ ir elektros bei dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) tyrė galimybes, kaip ateityje, didėjant elektros energijos vartojimui ir gamybai iš atsinaujinančių energijos šaltinių, užtikrinti optimalų ir lankstų elektros energetikos sistemos darbą. Šiuo tikslu, bendrovės atliko galimybių studiją, kuria siekiama įvertinti Lietuvoje esamą elektros poreikio valdymo paslaugų techninį potencialą ir nustatyti techninius reikalavimus teikti tokias paslaugas. Poreikio valdymo paslauga (angl. Demand Response Service), kai klientai finansiškai skatinami savo elektros vartojimą tam tikru laikotarpiu sumažinti ir skirtumą perkelti į kitą klientui palankų laikotarpį, jau veikia Prancūzijoje, Anglijoje, Airijoje, Švedijoje, Suomijoje ir kitose užsienio šalyse. 
 
Galimybių studija taip pat pateikė pasiūlymus, kaip iš techninės pusės būtų geriausia integruoti vartotojus į rinką ir kokiais techniniais sprendimais būtų galima įgalinti vartotojus dalyvauti balansuojant elektros sistemą. Atsižvelgiant į šios studijos rezultatus yra nustatomi techniniai reikalavimai vartotojams bei vystoma lanksčių paslaugų rinką ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. 
 
Kitų Europos šalių patirtis rodo, kad, įtraukus vartotojus į pasiūlos ir paklausos valdymo procesą, elektros rinkos dalyviai gali reaguoti į kainos pokyčius ir taip sumažinti galimas išlaidas. Naudą patiria ir elektros skirstymo tinklo operatories’, kuris gali optimizuoti tinklo investicijas, lanksčiau valdyti tinklą ir gerinti tiekiamos elektros energijos kokybę. 
 
Šios studijos apimtyje taip pat buvo atlikta elektros vartotojų apklausa, kurioje dalyvavo verslo, pramonės įmonės, gyventojai ir kitos institucijos išsakant savo lūkesčius ir poreikius dalyvaujant elektros poreikio valdymo paslaugų teikime. Apklausos rezultatai leido geriau suprasti, ar gyventojai ir verslas būtų linkęs naudotis tokia paslauga, ir kokios yra tokių paslaugų teikimo perspektyvos Lietuvoje.
Studijos ataskaitą sudaro: