Naujienos

2018-12-05

XBID antrosios bangos veiklos pradžia ir prekybos pradžios pokyčiai nuo 2019 m. sausio 1 d.

 
XBID  antrosios bangos veiklos pradžia ir prekybos pradžios pokyčiai nuo 2019 m. sausio 1 d.
XBID, Europos tarpvalstybinė einamosios paros prekybos platforma, pradėjusi veikti 2018 m birželio mėnesį, veikia stabiliai, joje nuo veiklos pradžios sėkmingai įvyko 6,3 mln. sandorių.
Šiuo metu vyksta pasiruošimas antrajai platformos plėtros bangai, kuri planuojama įgyvendinti 2019 metais. Į planuojamą plėtrą aktyviai įsitraukė Bulgarija, Kroatija, Čekijos Respublika, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Slovėnija, kartu su kaimyninėmis šalimis, kuriose jau veikia XBID prekybos platforma. Prekybos zonos, kurios prisijungs su antra XBID projekto banga, bus paskelbtos 2019 metų pavasarį.
Remiantis 2018 m. balandžio 24 d. ACER sprendimu Nr. 04/2018 dėl tarpzoninės einamosios paros prekybos pradžios ir pabaigos, numatomas prekybos pradžios pakeitimas į 15:00 CET, D-1. Daugumos šių pakeitimų  įsigaliojimas numatomas nuo 2019 m. sausio 1 d.
Pralaidumų skaičiavimo regionuose (angl. CCRs), kuriuose pralaidumų skaičiavimo metodika dar nėra patvirtinta, įgyvendinimo data bus ne vėlesnė nei 30 dienų po nacionalinių reguliavimo institucijų patvirtinimo. Detali informacija apie laiką ir pralaidumus, įskaitant ir pagrindimus dėl tarpzoninių pralaidumų prieinamumo tik po prekybos pradžios (angl. GOT), bus atskirai pateikta Perdavimo Sistemos Operatorių pralaidumų paskirstymo regiono lygmenyje (angl. CCR).