Naujienos

2019-05-15

Sumažėjus atsinaujinančių energijos šaltinių generacijai, elektros energijos kaina augo visame regione

Gegužės 6-12 d. didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje po praėjusią savaitę fiksuoto kritimo, pakilo 15 % ir vidutiniškai siekė 44,1 Eur/MWh.
 
Elektros energijos kainos pokytis Baltijos šalyse buvo sąlygotas atsinaujinančių energijos išteklių generacijos sumažėjimo visame regione ir augusios šiluminių elektrinių generacijos, 4 % augusios apyvartinių taršos leidimų kainos bei elektros energijos srautų persiskirstymo. Pastarąjį lėmė savaitės pradžioje dar taikytas „NordBalt“ jungties prieinamumo rinkai apribojimas dėl Švedijoje vykdomos naujos pastotės statybos. Savaitės pabaigoje „NordBalt“ jungtis buvo 100 % prieinama rinkai.
 
Baltijos šalių generacija užtikrino 51 % bendrojo elektros energijos suvartojimo. Vidutiniškai 21 % kritusi vietinė Lietuvos generacija užtikrino 24 % bendro šalies suvartojimo, kuris augo mažiau nei 2 %. Šalyje krito visų rūšių gamyba – trečdaliu sumažėjo vėjo elektrinių ir hidroelektrinių generacija. Savaitės gamybos pasiskirstymas Lietuvoje: 25 % sudarė vėjo elektrinių pagaminta energija, 20 % hidroelektrinių sugeneruota energija ir 55 % – šiluminių elektrinių energija.
 
Lietuvoje praeitą savaitę 76 % suvartotos elektros energijos buvo importuota, o bendras importo srautas augo 11 %. Importo struktūrą sudarė: 73 %  elektros energijos iš trečiųjų šalių, 14 % iš Latvijos, 12 % iš Švedijos ir mažiau nei 1 % iš Lenkijos.
Bendras elektros srautas iš Lietuvos praėjusią savaitę augo 14 %. Eksporto srauto pasiskirstymas: 63 % į Lenkiją, 34 % į Latviją ir 3 % į Švediją.
 
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 63 %, Lietuvos kryptimi – 1 %. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 50 %, o Švedijos kryptimi– 8 %.
 
***„Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: