Naujienos

2019-04-24

Praeitą savaitę - tolygios elektros energijos kainos visame regione

Balandžio 15 – 21 d. didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse augo 3% ir vidutiniškai siekė 46,2 Eur/MWh.
 
Elektros energijos kainos pokytis Baltijos šalyse buvo sąlygotas vidutiniškai 5% sumažėjusio elektros suvartojimo ir 9% sumažėjusios bendros elektros generacijos. Vėjo elektrinių generacija krito labiausiai – net 22%. Ketvirtą savaitę iš eilės augusios apyvartinių taršos leidimų kainos taip pat turėjo įtakos elektros kainai, kadangi net 72% elektros gamybos Baltijos šalyse sudaro šiluminių elektrinių generacija. Mažesnį kainos augimą lėmė padidėjęs importo srautas iš Skandinavijos šalių per „NordBalt“ jungtį, kur elektros kaina vidutiniškai krito 2%.
 
Baltijos šalių generacija užtikrino 59% bendrojo elektros energijos suvartojimo. Lietuvoje krito vėjo ir hidroelektrinių generacija, o šiluminių elektrinių generacija išliko tolygi. Vidutiniškai 7% sumažėjusi vietinė elektros energijos gamyba užtikrino 22% bendro šalies suvartojimo, kuris sumažėjo 2%. Savaitės gamybos pasiskirstymas Lietuvoje: 61% sudarė šiluminių elektrinių pagaminta energija, 26% vėjo elektrinių energija ir 13% - hidroelektrinių sugeneruota energija.
 
Lietuvoje praeitą savaitę 78% suvartotos elektros energijos buvo importuota, o bendras importo srautas sumažėjo 6%. Importo struktūrą sudarė: 55% elektros energijos iš trečiųjų šalių, 32% iš Švedijos ir 13% iš Latvijos.
 
Bendras elektros srautas iš Lietuvos 16-ą savaitę buvo 21% mažesnis. Eksporto srauto pasiskirstymas: 86% į Lenkiją, 11% į Latviją ir 3% į Švediją.
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 69%. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 68%, o Švedijos kryptimi – 2%.
 
***„Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: https://www.litgrid.eu/index.php/sistemos-duomenys/79