Naujienos

2018-11-08

Geresnės sąlygos įmonėms prisijungti prie elektros tinklų

​Nuo šiol stambūs elektros energijos vartotojai galės prisijungti prie elektros energijos perdavimo tinklo tiesiogiai.
Šia galimybe galės pasinaudoti tie vartotojai, kurių įrenginių galia yra ne mažesnė nei 10 megavatų (MW) ir kurie įsipareigos 10 metų nemažinti galios ir tiek pat laiko mokėti galios mokestį. Dabar tokie vartotojai neprivalės gauti skirstomųjų tinklų operatoriaus atsisakymo prijungti vartotojo elektros įrenginius prie skirstomųjų tinklų.
Naujovė ir teikiant prašymus prisijungti prie perdavimo tinklų: nebelieka popierinių prašymų - vartotojai juos pildys ir teiks internetu, prisegant visus reikalingus dokumentus, www.litgrid.eu puslapyje, skiltyje „Paslaugos“.
Naujoji tvarka leis efektyviau subalansuoti skirstomojo ir perdavimo tinklų panaudojimą bei padidins energijos tiekimo patikimumą pramonės įmonėms. Taip pat šie pakeitimai padės užtikrinti skaidresnę prijungimo prie elektros skirstomųjų tinklų paslaugą tiek esamiems, tiek ir būsimiems vartotojams. Skaičiuojama, kad visos šios naujovės padės įmonėms sumažinti veiklos kaštus bei didins jų konkurencingumą.
Pakeista tvarka nustato ir palankesnę prijungimo prie elektros skirstomųjų tinklų kainodarą. Iki šiol veikusi tvarka numatė, kad tik nauji vartotojai, prijungiantys didesnės kaip 1 MW galios įrenginius prie elektros skirstomojo tinklo ir įsipareigoję 10 metų nemažinti galios, galėdavo apmokėti 10 procentų, o operatorius – likusius 90 procentų visų prijungimo darbų sąnaudų.
Taigi palankesnė kainodara galios ne tik naujiems, bet ir esamiems vartotojams, kurie norės padidinti turimą leistinąją naudoti galią ne mažiau kaip 1 MW ir įsipareigos 10 metų jos nemažinti. Tokie vartotojai turės apmokėti tik 10 procentų operatoriaus sąnaudų.
Tie esami verslo vartotojai, kurie nenorės įsipareigoti 10 metų nemažinti galios, ir toliau turės mokėti 40 procentų skirstomųjų tinklų įrengimo  sąnaudų.
Įsakymą, kuriuo patobulinamas Elektros energijos gamintojų ir vartotojų elektros įrenginių prijungimo prie elektros tinklų tvarkos aprašas, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pasirašė spalio 30 d.