Naujienos

2019-04-16

Elektros kainos augo antrą savaitę iš eilės

Balandžio 8 – 14 d. didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje augo 13% ir vidutiniškai siekė 44,9 Eur/MWh. „Nord Pool“ biržos duomenimis, didmeninėje elektros energijos rinkoje vidutinė savaitės kaina augo 12% ir vidutiniškai siekė 44,6 Eur/MWh. Aukščiausia kaina praėjusią savaitę pasiekta Lenkijoje – 54,5 Eur/MWh.
Baltijos šalyse 15-ą savaitę kainos augo tolygiai. Pokytis Baltijos šalyse buvo sąlygotas 2% padidėjusio elektros suvartojimo, 3% sumažėjusios bendros generacijos, elektros importo ir eksporto srautų persiskirstymo bei 13% augusios apyvartinių taršos leidimų kainos. Pastaroji prisidėjo prie kainų augimo, nes dėl sumažėjusios atsinaujinančių energijos išteklių generacijos ir padidėjusio suvartojimo, 13% augo šiluminių elektrinių generacija. Baltijos šalių generacija užtikrino 62% bendrojo elektros energijos suvartojimo.
Lietuvoje visų rūšių elektros generacija krito: vėjo elektrinių generacija sumažėjo 57%,  hidroelektrinių – 27%, šiluminių elektrinių - 15%.
Vidutiniškai trečdaliu iki 53,0 GWh kritusi vietinė Lietuvos generacija užtikrino 23% viso šalies suvartojimo. Pastarasis praėjusią savaitę augo 1% iki 231,5 GWh.
15-os savaitės gamybos pasiskirstymas Lietuvoje: 57% šiluminės elektrinės, 29% vėjo elektrinės ir 14% - hidroelektrinės.
Lietuvoje balandžio 8 – 14 d. 77% šalies elektros suvartojimo sudarė elektros energijos importas, kuris, lyginant su ankstesne savaite, augo 15%. Importo struktūra: 68% iš III šalių, 18% iš Švedijos, 13% iš Latvijos ir mažiau nei 1 % iš Lenkijos. Bendras elektros srautas iš Lietuvos 15-ą savaitę buvo 7% didesnis. Eksporto srauto pasiskirstymas: 76% į Lenkiją, 12% į Latviją ir 12% į Švediją.
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 77%, o Lietuvos kryptimi – 1%. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 41%, o Švedijos – 10%.
 
***„Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: https://www.litgrid.eu/index.php/sistemos-duomenys/79