Naujienos

2019-04-11

Didmeninė elektros kaina Lietuvoje praeitą savaitę augo

Balandžio 1 – 7 d. didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje paaugo 14 % ir vidutiniškai siekė 39,8 Eur/MWh. Tai pirmoji savaitė, kai elektros kaina ūgtelėjo po 4 savaičių mažėjimo.
 
Elektros kainos pokyčiams Lietuvoje įtakos turėjo 3 % sumažėjęs elektros energijos poreikis, vietinės ir kaimyninių šalių generacijos pokyčiai bei elektros importo srautų persiskirstymas. Baltijos šalyse sumažėjo hidroelektrinių iš šiluminių elektrinių generacija, sumažėjo importo srautas per Suomijos – Estijos pjūvį bei dviem trečdaliais sumažėjo elektros srautas per Latvijos – Lietuvos pjūvį. Kainos pokyčiams įtakos turėjo ir 6 % išaugusi apyvartinių taršos leidimų kaina.
 
Visgi, elektros kainos augimą šalyje kiek pristabdė Lietuvos vėjo elektrinių generacijos augimas dešimtadaliu bei 42 % didesnis elektros energijos importas iš Skandinavijos šalių per „NordBalt“ jungtį.
Lietuvoje balandžio 1-7 d. elektros generacija augo 13 % ir vidutiniškai užtikrino 36 % bendro šalies elektros suvartojimo. Savaitės gamybos pasiskirstymas Lietuvoje: 44 % sudarė vėjo elektrinių pagaminta energija, 43 % šiluminių elektrinių energija ir 13 % - hidroelektrinių pagaminta energija.
 
Praeitą savaitę 64 % šalies suvartotos elektros energijos buvo importuota, o bendras importo srautas sumažėjo dešimtadaliu. Importo struktūrą sudarė: 67 % elektros energijos iš trečiųjų šalių, 8 % iš Latvijos ir 25 % iš Švedijos.
Bendras elektros energijos srautas iš Lietuvos smuktelėjo 4 %. Eksporto srauto pasiskirstymas: 74 % į Lenkiją, 19 % į Latviją ir 7 % į Švediją.
 
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 71 %, o Lietuvos kryptimi elektros energija nebuvo tiekiama. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 49 %, o Švedijos – 7 %.
 
 
***„Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „NordPool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: https://www.litgrid.eu/index.php/sistemos-duomenys/79