Naujienos

2019-03-27

Didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje mažėjo trečią savaitę iš eilės

Kovo 18 – 24 d. didmeninė elektros kaina šalyje krito trečią savaitę iš eilės – fiksuotas 6% mažėjimas ir kaina vidutiniškai siekė 39,2 Eur/MWh. Palyginti su sausio pabaiga, kai elektra didmeninėje rinkoje buvo labiausiai pabrangusi, dabar ji pigesnė apie 40 proc.
 
Praeitos savaitės kainos kritimą Lietuvoje lėmė sumažėjusios apyvartinių taršos leidimų kainos, mažesnis šiluminėse elektrinėse pagamintos energijos kiekis bei padidėjęs pigesnės elektros importas iš Šiaurės šalių per „Nordbalt“ jungtį. 
 
Šalyje vietinė elektros energijos generacija išliko tolygi ir siekė 78,8 GWh bei vidutiniškai užtikrino 33% bendro šalies elektros suvartojimo, kuris augo 1%. Praėjusios savaitės gamybos pasiskirstymas Lietuvoje: 43% sudarė šiluminėse elektrinėse pagaminta energija, 40% – vėjo elektrinių energija ir 17% – hidroelektrinių pagaminta energija.
 
Lietuvoje kovo 18–24 d. 67% šalies suvartotos elektros buvo importuota, o bendras importo srautas augo 3%. Importo struktūrą sudarė: 69% iš trečiųjų šalių, 20% iš Švedijos, 11% iš Latvijos ir <1% iš Lenkijos.
 
Bendras elektros energijos srautas iš Lietuvos per praeitą savaitę paaugo 5%. Eksporto srauto pasiskirstymas: 78 % į Lenkiją, 15 % į Švediją ir 7% į Latviją.
 
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“  jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 92%, o Lietuvos kryptimi – 3%. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 43%, o Švedijos – 15%.
 
***„Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „NordPool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: https://www.litgrid.eu/index.php/sistemos-duomenys/79