Naujienos

2019-01-25

Dėl kompensacijų už naudojimąsi servitutu

Vienkartinę kompensaciją turi teisę gauti tie žemės sklypų savininkai bei valstybinės žemės patikėtiniai, kurių valdomiems žemės sklypams elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ naudai įstatymu yra nustatytas žemės servitutas, t.y kurių sklypas (jo dalis) patenka į esamo elektros perdavimo tinklo (110 kV ir aukštesnės įtampos) apsaugos zoną (jeigu už servitutą dar nebuvo atlyginta).
 
Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2018 m. liepos 25 d. patvirtino maksimalaus dydžio vienkartinės kompensacijos, mokamos už naudojimąsi įstatymu ar sutartimi tinklų operatorių naudai nustatytu žemės servitutu, apskaičiavimo ir išmokėjimo metodiką, pagal kurią žemės sklypų savininkams bus skaičiuojamos ir mokamos vienkartinės kompensacijos už naudojimąsi įstatymu ar sutartimi tinklų operatorės naudai nustatytu žemės servitutu.
 
Vyriausybės patvirtintoje Metodikoje numatyta, kad už Lietuvos Respublikos elektros energetikos įstatymu nustatytą servitutą (jeigu už jį dar nebuvo atlyginta) žemės savininkas gaus 10 proc. sklypo dalies, kuriai nustatytas servitutas, vertės, kurią 2017 m. skelbė Registrų centras. Toks dydis pasirinktas atsižvelgiant į Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pateiktą šių kompensacijų vertinimą.
 
Kompensacija bus išmokėta ne vėliau nei per dvejus metus nuo teisingai užpildyto prašymo pateikimo, prašymus „Litgrid“ galima pateikti nuo rugpjūčio 2 d. Visa išsami informacija, prašymų pavyzdžiai pateikiami čia