Naujienos

2016-12-30

2016-aisiais „Litgrid“ tęsė europinės integracijos strategiją

Elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ 2016-aisiais daugiausiai dėmesio skyrė perdavimo tinklo stiprinimo ir pasiruošimo sinchronizacijai projektams: buvo planuojamos ir statomos naujos linijos, ruošiamasi būsimiems sistemos valdymo iššūkiams.
 
„Elektros sistemos sinchronizacija su Kontinentinės Europos tinklais - strateginis valstybės tikslas, kurį įgyvendinti pavesta įmonei „Litgrid“. Tai sudėtingas kompleksinis projektas, apimantis daugybę techninių, inžinerinių ir informacinių technologijų sprendimų, kurį vykdome jau ne vienerius metus ir kuriam prireiks visų sutelkto darbo Lietuvoje ir Europoje. Šiemet pasiruošimo sinchronizacijai darbai dar labiau pasistūmėjo į priekį tinklų plėtros ir galimybių studijų srityse“, - sako Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
 
Šiuo metu kaip tik baigiamas Europos Komisijos inicijuotas Jungtinių tyrimų centro tyrimas, kurio tikslas – išnagrinėti galimas Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijos galimybes. Tai jau septintoji tarptautinė studija, atliekama nuo 1998-ųjų.
 
Ruošiantis sinchronizacijai su Kontinentinės Europos tinklais, prireiks nutiesti antrą elektros jungtį į Lenkiją. Nuo metų pradžios veikianti „LitPol Link“ šiuo metu yra vienintelė elektros jungtis siejanti Baltijos šalis su Kontinentinės Europos tinklais. Užtikrinti ilgalaikiam sistemos stabilumui ir patikimam darbui po sinchronizacijos, tokių jungčių turėtų būti bent dvi. Tam ruošdamiesi Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatoriai „Litgrid“ ir PSE, Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatorius, atliko antrosios Lietuvos ir Lenkijos jungties trasos studijas. Numatoma, kad Lietuvoje naujoji elektros linija galėtų prasidėti ties Marijampole. Išsamūs studijų rezultatai bus pristatyti kitų metų pradžioje.
 
Efektyviems elektros mainams su Lenkija užtikrinti svarbūs ir vidaus tinklo plėtros projektai. Šį rudenį pradėtos elektros linijos nuo Alytaus iki Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės statybos. Naujoji linija - neatsiejama Lietuvos ir Lenkijos elektros tinklų sujungimo dalis, padėsianti efektyviau išnaudoti elektros jungties „LitPol Link“ galimybes po sinchronizacijos projekto pabaigos. Alytaus-Kruonio linija svarbi ir planuojant antrąją Lietuvos ir Lenkijos elektros jungtį.
 
„Jau dabar veikiančios „LitPol Link“ jungties linijos galia yra 1 000 megavatų. Kai Baltijos šalių elektros sistemos bus perorientuotos sinchroniškai dirbti su kontinentine Europa, pirmoji Lietuvos-Lenkijos jungtis galės būti naudojama maksimalia galia. Tam taip pat pasitarnaus ir naujoji Kruonio-Alytaus linija,“ – sako D. Virbickas. 
 
Nuosekliai pasirengti perėjimui iš vienos sinchroninės zonos į kitą būtina sustiprinti dvi svarbias elektros perdavimo tinklo sritis - Vilniaus mazgą ir Šiaurės Rytų Lietuvos tinklo dalį. Vilniaus regiono elektros poreikiai auga, čia suvartojama trečdalis visos šalies elektros, todėl būtina sustiprinti ir atnaujinti elektros perdavimo tinklą sostinės apylinkėse. Šiaurės Rytų Lietuvos tinklas iki šiol stipriai integruotas su Baltarusijos energetikos sistema. Optimizuojant tinklą šioje Lietuvos dalyje, jo elementai bus atsieti nuo Baltarusijos tinklo ir leis šalies elektros sistemai dirbti lanksčiau. Per šiuos metus nagrinėtos abiejų regionų tinklo optimizavimo galimybės.
 
Ruošdamiesi sinchronizacijai „Litgrid“ sistemos valdymo specialistai drauge su partneriais iš Latvijos ir Estijos elektros sistemų operatorių planuoja Baltijos šalių elektros sistemų bendrą izoliuoto darbo bandymą. Bandymo metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemos bus trumpam atjungtos nuo  visų kaimynų - Rusijos, Baltarusijos, Suomijos,  Švedijos ir Lenkijos. Elektros poreikį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje užtikrins tik šiose valstybėse esantys elektros gamybos šaltiniai. Parengiamieji darbai trijose Baltijos šalyse pradedami nuo dinaminio ir statinio stabilumo studijos.
 
Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais - svarbiausias elektros energetikos strateginis projektas, užtikrinsiantis pilnavertę elektros sistemos europinę integraciją. 2015-ųjų pabaigoje elektros jungtys su Lenkija „LitPol Link“ ir Švedija „NordBalt“ pirmą kartą sujungė Baltijos šalis su Šiaurės ir Vakarų Europos elektros tinklais ir rinkomis. Vis tik iki šiol Baltijos šalių elektros sistemos išlieka priklausomos nuo kaimynių Rytuose. Galutinai suderinus technologinius sistemų valdymo, reguliavimo bei elektros rinkų sujungimo aspektus, sinchronizacija užtikrins visavertę elektros sistemų orientaciją į Vakarus.